13 Nisan 2015 Pazartesi

CUMHURİYET MÜZESİ II. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ


Müzeye gitmeden önce mutlaka müzenin WEB sayfasını ziyaret ederek inceleyin. Özenle hazırlanmış siteyi inceledikten sonra müzeyi ziyaret daha anlamlı olacaktır. Müzeyi ziyaret edemeyecekler için Müzede sanal gezinti imkanı da düşünülmüş. Gerçekten çok güzel olmuş, emeği geçenlere teşekkürler...  Cumhuriyet Müzesi'nin sayfasını inceleyince kendi kendime sormadan edemedim. Neden diğer müzelerimizde de bu imkan yok. Şehir dışında olanlar, şu an müzeyi ziyaret edebilecek durumda olmayanlar web sayfasından küçük sanal bir gezinti gerçekleştirebilir. Ama fırsatı olanların müzeyi gezmelerini ve o havayı teneffüs etmelerini şiddetle öneririm.

Müze ile ilgili kendi web sayfasından alınan bilgilendirme notu;
Cumhuriyet Müzesi, II. Türkiye Büyük Millet Meclisinde binasında yer almaktadır. II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası 1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Mahfeli olarak tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Ancak, I.Türkiye Büyük Millet Meclisi binası yeterli gelmeyince Atatürk’ün talimatıyla bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş ve 18 Ekim 1924’te hizmete açılmıştır. Bina, bodrum üzerine iki kat olarak kesme taştan inşa edilmiştir. Pencerelerde görülen kemerler, cephelerdeki çini panolar, geniş saçaklar, Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin kullanıldığı kalem işi süslemeli ahşap tavanlar “Cumhuriyet Dönemi” mimarisini yansıtmaktadır.

II. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1924-1960 yıllarında Atatürk ilke ve devrimlerinin gerçekleştirildiği, Cumhuriyetimizin gelişmesi için çok önemli kararların alındığı, çağdaş yasaların çıkarıldığı, uluslararası alanda Türkiye'nin etkinliğini ve saygınlığını artıran antlaşmaların yapıldığı, çok partili sisteme geçişin sağlandığı önemli bir yapıdır. Türk siyasi tarihinde önemli bir yeri olan II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdürmüştür.

Müze ile ilgili bilgiler Cumhuriyet Müzesi (II.TBMM) sayfasından alınmıştır.

Cumhuriyet Müzesi Ziyaretçi Bilgileri

Kış dönemi uygulaması
Müze Açılış Saati 08:45
Kapanış Saati 16:45
Müze Pazartesi hariç her gün açıktır.


REPUBLIC MUSEUM
THE SECOND GRAND NATIONAL ASSEMBLY OF TURKEY

The Republic Museum is in the building of the Second Grand National Assembly of Turkey. The building of the Second Grand National Assembly of Turkey was designed by the Architect Vedat Tek in 1923 as the Republican People’s Gathering Hall. However, when the First Grand National Assembly of Turkey became insufficient, the function of this building was changed with the orders of Atatürk and was arranged as the Assembly Building and was opened to service in October 18, 1924. The building was constructed in two floors on the basement with face stones. The window arches, china panels on surfaces, wide eaves, and the hand-carved wooden ceilings with Ottoman and Seljuk motifs reflect the architecture of “Republican Period”.

The building of the Second Grand National Assembly of Turkey is an important building that Atatürk’s principles and reforms were realized between 1924 and 1960, very important decisions were made for the development of our Republic, contemporary laws were passed, treaties favoring the international effectiveness and recognition of Turkey in the international arena were signed, and transition to a multi-party system was ensured. The second building of the Grand National Assembly of Turkey, which has an important place in the Turkish political life, continued functioning till May 27, 1960 for a period of 36 years.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler...