10 Nisan 2015 Cuma

Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi




Ankara'da hafta sonu çocuklarla ne yapsak, nereye gitsek diye düşünüyorsanız tam yerine geldiniz. 
Sizlerle Ankara'da nereye gidebiliriz? sorusunu yanıtlayacağız. 
Özellikle Ankara'da çocuklarla nereye gidilir?
Müzelerden başlayarak bir gezi rehberi oluşturacağız. 

Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Ankara denince ilk akla gelen yerdir "Anıtkabir".
Geçen sene 23 Nisan'da çocukları götürdüm ve bizim için çok anlamlı bir gezi oldu.
Anıtkabir Komutanlığı'na özellikle çok teşekkür etmek istiyorum. Çocuklar için çok güzel hazırlanmıştı. Çocuklarımız unutamayacakları bir gün geçirdi. 23 Nisan gibi özel bir gün de müzeyi tam anlamıyla gezemezsiniz. Müthiş bir atmosfer ve olağanüstü kalabalık oluyor. O havayı da çocuklarınızla solumalısınız ama daha sakin bir günde de müzeyi mutlaka gezin. 

Müze ile ilgili TC Kültür ve Turizm Bakanlığı 
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün tanıtım yazısı

Tören alanından Anıt Bloğu’na doğru bakıldığında, sağda yer alan Misak-ı Milli kulesinin kapısından girilen müze, 21 Haziran 1960 tarihinde Anıtkabir Atatürk Müzesi adıyla açılmıştır. Uzun yıllar Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı ve kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar müzede sergilenmiştir. 2001 yılında Anıtkabir Komutanlığı’nın hazırladığı proje doğrultusunda müzeye, Mozole’de yer alan Şeref Salonu’nun altında bulunan yaklaşık 3.000 m2’lik sütunlu alanın da eklenmesine karar verilmiştir. Bu projenin hayata geçmesiyle müze 200 m2’lik sergi alanına ulaşmıştır. 26 Ağustos 2002 tarihinde yeni eklenen bölümler ile birlikte müze devlet töreniyle açılmıştır. 

Bu tarihten itibaren müze, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi adını almıştır. 

Müze 4 bölümden oluşmaktadır : 

1. Bölümde, Atatürk’ün kullandığı eşyalar ile kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar yer alır. Ayrıca; bu bölümde Atatürk’ün manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen tarafından müzeye bağışlanan Atatürk’e ait eşyalar da bulunmaktadır. 

2. Bölümde Çanakkale Savaşları, Sakarya Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz’un anlatıldığı panaroma ile yağlı boya tablolar yer alır. Bu bölümde ziyaretçilere Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda yaşanan güçlükler hissettirilmeye çalışılmaktadır. 

3. Bölümde Milli Mücadele ve devrimlerin anlatıldığı galeriler ile Mustafa Kemal Atatürk’ün mezar odası yer alır. Bu bölümde 1919-1938 yılları arasında, Atatürk dönemine ilişkin olaylar Türkçe ve İngilizce açıklamalarla anlatılmaktadır. 

4. Bölümde Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphanesinde yer alan 3.123 adet kitabın sergilendiği Atatürk Özel Kitaplığı yer alır. Ayrıca; bu bölümde Anıtkabir’in inşası, Atatürk’ün hayatı ve Anıtkabir’de icra edilen törenlerin yer aldığı dokunmatik bilgisayarlar da bulunmaktadır. 

Adres: Anıt Caddesi Tandoğan 
Tel : 231 79 75/2330 Faks: 231 53 80 
Açık bulunduğu günler : Her gün 
Açık bulunduğu saatler : 
1 Şubat-14 Mayıs : 09.00-16.30 
15 Mayıs-31 Ekim : 09.00-17.00 
1 Kasım-31 Ocak : 09.00-16.00 - 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler...